top of page
SARAJISHVILI ENISELI.jpg

ENISELI

Proces u kom nastaje brendi premijum kvaliteta je umetnost, u kojoj se uspešan rezultat postiže radom ljudi. Jedinstveni sastav mešavine nastaje zahvaljujući veštoj percepciji i intuiciji za prepoznavanje ukusa. Vaktang Cicišvili, tehnolog kompanije „Sarajishvili“, je čovek koji je primenio sve ove principe da bi stvorio jedinstveni brend Eniseli.

 

Mnogo je neverovatnih priča koje prevazilaze okvire nastanka jednog pića premijum kvaliteta, a priča o Eniseli brendija je jedinstvena.

 

Nezaboravni Eniseli ukus je nerazdvojni deo istorije kompanije Sarajishvili. Ova otmena, tamno zlatna tečnost je već odležala 14 godina u trenutku kada je 1962. godine upotrebljena za mešavinu i od tada se čuva u hrastovim buradima već više od 50 godina. Prefinjeni destilat bogatog ukusa nastao je od popularne gruzijske sorte grožđa – Rkaciteli, a poznat je po delikatnoj ravnoteži između ukusa hrastovog drveta, čokolade, vanile, cveća i voća. Jedinstveno gruzijsko zemljište i sunce u selu Eniseli u mikro-regionu Kvareli čine neponovljive i nezamenjive uslove koji ovoj dragocenoj tečnosti daju raznovrsnost, a ljubiteljima brendija priliku da se upoznaju sa ovim nezaboravnim ukusom, čineći ih izuzetno zadovoljnim što imaju priliku da uživaju u ovom veličanstvenom piću. Nema sumnje da Eniseli predstavlja skladnu kombinaciju svih najboljih tradicija po kojima je prepoznatljiva kompanija „Sarajishvili“.

 

Nastanak Eniseli je blisko povezan sa istorijom kompanije „Sarajishvili“, koja je ekskluzivni proizvođač ovog izuzetnog pića. Kao i svaki jedinstveni proizvod, Eniseli ima svoj istorijat. Kreator ovog poznatog žestokog pića je glavni tehnolog u Fabrici brendija u Tbilisiju, g. Vaktang Cicišvili, koji je 1943. godine napravio Eniseli, a brendi je ušao u legendu tokom konferencije na Jalti 1945. godine. Na zahtev Josifa Staljina, članovima (savezničke) velike trojke su tokom zvaničnih obroka služena pića proizvedena u Sovjetskom Savezu.

 

Treba napomenuti da je Vinston Čerčil, veliki ljubitelj i ekspert za konjake i brendije, bio impresioniran Eniselijem. Štaviše, britanski premijer je mislio da je Eniseli francuski konjak. Imajući u vidu da je ovo piće dobilo tako izvanrednu ocenu, Staljin je naredio da se ustanovi specijalna Staljinova nagrada, a g. Vaktang Cicišvili, kreator brendija je dobio ovu nagradu 1947. godine.  Tako važna nagrada je bila jedinstvena u ovoj delatnosti.

 

Eniseli je nastavio da trijumfuje i postao zvezda međunarodnih izložbi i takmičenja, gde je ostvario briljantne uspehe osvojivši 4 grand prija, 2 super grand prija, 22 zlatne i 5 srebrnih medalja.

 

Ovaj brendi nije samo piće premijum kvaliteta, ponosno na svoje delikatne karakteristike, raznovrsnost ukusa i aroma, već i nezamenljivi deo istorije Vaktanga Cicišvilija i kompanije „Sarajishvili“. Ova dragocena tečnost slavi zasluge jednog veoma nadarenog čoveka i pravog profesionalca.

Eniseli objedinjuje sve glavne vrednosti kompanije „Sarajishvili“ - istorija, tradicija, iskustvo, kvalitet i inovativnost.

bottom of page